Okategoriserade

Hur man startar en blogg 2021 – Nybörjarguide20 min read

18 januari, 2021 Lästid: 10 min

skribent:

Hur man startar en blogg 2021 – Nybörjarguide20 min read

Reading Time: 10 minutes

Hej alla, David Berndtsson här. Det här är min sista artikel eftersom jag lämnar HostUp den här månaden, och resten är upp till David Friedman. På grund av detta trodde jag att jag skulle lägga ner lite extra eftersom du har haft mina texter. Ändå är det här.

Så du vill starta en blogg? Det är jättebra, men hur? För bara ett par månader sedan ställde jag samma fråga, men titta nu på mig! Jag kommer inte att påstå att det är svårt och inte heller är det lätt. Från min egen erfarenhet av att skapa denna personliga blogg kan det vara ganska tidskrävande. Det hade tagit många timmar med googling, men äntligen är här mitt mästerverk!

Jag anser mig själv veta mycket om blogg och vilken typ av programvara jag ska använda. Jag har experimenterat med många olika, Joomla CMS, Tumbler, men framför allt WordPress . Det är WordPress som jag har använt för den här bloggen. Du kan titta på min webbplats och tänka: Jävla det är väldigt trevligt, men hur ska jag, en nybörjare kunna göra något liknande? Jag kan försäkra er att det inte är så svårt. I själva verket är det ganska enkelt när du har fått tag på det.

Varför ska du skapa din egen blogg?

Så jag ska få frågan direkt från ryggen. Det finns många färdiga alternativ där ute som Medium, Blogger och Tumbler, men det är inte coolt. De kan tvinga annonser till dina besökare, och framför allt delar de vanligtvis inte en bit av kakan av annonsintäkterna. Att ha din egen blogg med sin egen domän är bara ett mycket bättre alternativ på så många sätt! Varför? Det finns flera fördelar, bara för att nämna några:

  • Med din egen blogg har du full kontroll och ägande över ditt innehåll. Du behöver inte ha dessa irriterande annonser som pojker upp på din besökares skärm, vilket ger dig, författaren inget i gengäld!
  • Exponera dig själv! Du kommer att ha något fantastiskt att dela med alla dina vänner. Och om du gillar att skryta, kan du också göra det. “Titta på min blogg”. 🙂

I personlig erfarenhet kan det också vara ett bra sätt att förbättra dina skrivförmåga, och hej! Att bli en bättre författare är alltid bra. Det kan också vara ett roligt sätt att hjälpa andra.

Bli rik! Pengar pengar, det är så roligt i en rik mans värld. Nej, men på allvar kan betalda recensioner, reklam, uppsökande vara mer lönsamma än du kanske tror! Faktiskt. om du lyckas få din blogg populär och har passion för den kan du bara tjäna pengar på den! Skulle det inte vara en dröm som går i uppfyllelse?

Låt oss komma igång, låt oss göra dig till en fantastisk blogg att skriva dina fantastiska artiklar på!

Välj din bloggs namn

Okej, så hur startar vi faktiskt en blogg?

Allt börjar med namnet. Om du redan har ett bra namn på dina bloggar är det också bra, men här är några allmänna saker att tänka på när du väljer ett namn.

Är bloggen personlig eller för en nisch. Om det är personligt kan namnet på din blogg vara just det, ditt namn! JohnWanker.com är perfekt för när du bara vill lägga upp recensioner, blogga om dina dagliga upplevelser och så vidare. Det har också många andra fördelar som att domännamnet nästan är tillgängligt för registrering, till skillnad från nischrelaterade namn. Att välja ett nischrelaterat namn som WordPresstutorials.com har dock också sina fördelar. Det är bra om du vill fokusera på att bara skriva handledning för WordPress.

Jag skulle personligen rekommendera NameCheap för att kontrollera om det specifika domännamnet är tillgängligt. Om du inte är helt säker på hur du registrerar din domän kan du kolla in deras tutorial här .

Bra så du har din helt nya domän, vad nu? Du måste rikta domänen till din nuvarande värd, eller om du inte redan har en värd måste du köpa en! Jag kommer att beskriva detta i nästa steg.

Köp WordPress-värd

Ett första steg när det gäller att starta en blogg är värd. Du har ett par alternativ . Antingen kan du gå med vanlig delad hosting, det enklare alternativet, eller så kan du välja VPS-hosting. Du har också möjlighet att vara värd för webbplatsen direkt från din dator, även om detta inte rekommenderas eftersom du skulle behöva ha den igång 24/7 och dess stabilitet inte skulle vara så bra. Ändå är detta fortfarande ett bra alternativ om du planerar att utveckla din webbplats och testa allt innan du går live!

Delad hosting : Ett bra alternativ om du har en personlig blogg, men du inte har den bästa budgeten. Det är också väldigt enkelt eftersom du har allt inuti en kontrollpanel. De flesta webbhotell använder samma kontrollpanel, Cpanel.

HostUp cpanel-gränssnitt
HostUp Cpanel-widget

VPS Hosting : Detta är ett bra alternativ om du vill ha absolut kontroll över din blogg. Till skillnad från delad hosting kan du installera vilken programvara du behöver / vill ha. Men kom ihåg att detta alternativ inte är så användarvänligt och inte heller särskilt budgetvänligt. För detta måste du använda en SSH, ett konsolfönster.

ett SSH-gränssnitt i Putty
Kitt SSH

Delad värd

Så hur ställer vi in ​​WordPress-bloggen i en delad värdcontainer?

Steg 1: Köp en delad värdplan

Det är viktigt att du väljer en stabil, men ändå prisvärd delad värdplan för din blogg. När jag bestämde mig för vilket webbhotell jag skulle ta med skulle jag ta hänsyn till pris, stabilitet / driftstid och prestanda. I den här handledningen kommer jag att gå igenom hur vi kan ställa in HostUps delade hosting varje steg på vägen. Transparens är viktigt och du kan kolla in dess driftstid här , som i skrivande stund är 100%!

Så när du väl är på landningssidan rekommenderar jag att du går med sin billigaste plan till 4,95 dollar per månad eller årligen för 3,7 dollar per månad. Du har möjlighet att uppgradera senare om du råkar bli galen när du skriver, men det räcker för alla små medelstora bloggar.

planer
HostUps urval av planer

Okej så för att köpa denna plan, följ helt enkelt den här länken för att komma till kassasidan. En gång där har du några alternativ. Du kan antingen registrera en helt ny domän hos dem eller så kan du använda den befintliga domänen som du fick på Namecheap. Valet är upp till dig. Det gör det lättare att starta en blogg om du går direkt med HostUp, men om du redan har en domän måste du göra ett extra steg och uppdatera dina namnservrar för att peka på deras. Jag kommer att visa dig hur du gör det senare i handledningen.

Beställningssida

På nästa sida har du några alternativ, nämligen faktureringscykel och SSL.

Faktureringsperiod
SSL-avsnitt

Detta krävs inte eftersom HostUp inkluderar gratis SSL i alla planer. Men om du hellre vill ha en av dessa är valet ditt. I denna handledning kommer vi dock att gå med standard. Klicka på Fortsätt och checka ut.

Steg 2: Logga in och installera WordPress

Grattis, det svåraste steget är över! (ja att titta runt i timmar efter att mitt kreditkort inte är kul). Nu. ditt nästa steg mot att starta en blogg är bara ett klick bort, eller två.

När din beställning är betald ska du få ett e-postmeddelande med dina inloggningsuppgifter till Cpanel. Navigera till cpanel.hostup.org och ange dina referenser. Webbplatsen ska se ut så här beroende på om du använder din mobil eller stationära dator.

När du väl är inloggad rullar du bara ner till botten av sidan eller använder sökfunktionen och hittar WordPress Manager. Det borde vara under applikationer som så:

WordPress-chef
WordPress Manager-knapp

Bra, halvvägs. När du klickar på trycker du på “installera nu” -knappen för att starta installationsprocessen.

Denna process bör bara ta några sekunder. Det ger dig sedan ett lösenord och användarnamn för ditt författare / administratörskonto. Inloggnings-URL: en för detta är https: //din domän.com/wp- admin/ . (kom bara ihåg att ersätta dindomän.com med ditt faktiska domännamn).

Alternativt VPS Hosting

Om du följde guiden för delad värd, klicka här för att hoppa över det här avsnittet.

Om du inte känner för att använda Shared hosting kan du använda VPS hosting. Installationsprocessen för detta kan vara lite mer avancerad. Ändå här är det:

Steg 1: Beställ VPS-värd

Gå till HostUps VPS-avsnitt och välj VPS # 2. Du hittar direktbeställningslänken för detta här .

I avsnittet Konfigurerbara alternativ, som visas nedan, måste du ange följande.

  • Värdnamn: ditt webbplatsnamn. Exempel på detta är om jag skulle vilja installera WordPress på dolios.net skulle jag ange just det.
  • Root Password: ditt önskade lösenord till servern. Se bara till att utesluta specialtecken eftersom det kan orsaka problem senare på vägen.
Konfigurerbara alternativ för VPS
konfigurerbara alternativ för HostUp VPS

Okej, så när du har angett dina konfigurationer klickar du på Fortsätt och checka ut. Bra! Allt du behöver göra för att komma åt din VPS är nu att logga in på ditt klientområde och gå till tjänster och välja din VPS.

Om du rullar ner ska du se din kontrollpanel. Klicka på HTML 5 seriekonsol för att komma åt din VPS.

Gränssnitt för VPS-kontrollpanelen
HTML 5 seriekonsol markerad med rött

Underbar! Nästa du vill skapa en session:

Sessionsskapare i HTML 5 Serial Console

När du har klickat på ” skapa session ” bör du se den ökända konsolen som vi nämnde i början. Vi är nu redo att fortsätta till nästa steg, installation av WordPress på din VPS.

Gränssnitt för VNC-konsol

Installera allt på din VPS

Grymt bra! Du har nu fått dig en VPS, men den är ganska tom som du säkert vet. Låt oss ändra det! Detta är den svåraste tekniska kunskapsdelen i nybörjarhandledningen, men jag kommer att försöka vägleda dig så bra som möjligt.

Installation av webbserver

Så först måste vi installera en webbserver för att köra WordPress-programvaran. Att göra detta är ganska enkelt. Följ bara denna handledning om hur du installerar Nginx . Det finns några grundläggande saker som du behöver veta om du aldrig har gjort det förut. $ Sektionerna representerar kommandokoden som du behöver för att ange i konsolen.

Så till exempel om det står:

apt uppdatering

Du behöver bara skriva det i konsolfönstret och trycka på enter på tangentbordet.

Installation av WordPress-programvara

Bra du lyckades följa igenom den första självstudien. Den andra är ungefär samma sak, bara längre. Du hittar det här: Hur man installerar WordPress . Även om det är viktigt att du läser allt eftersom jag har listat två olika sätt att installera WordPress på (underkatalog och huvudkatalog) och du bör bara välja ett av dem. Jag skulle rekommendera huvudkatalogen.

Grattis du har nu installerat och konfigurerat WordPress.

Inloggnings-URL: en för detta är https: //din domän.com/wp- admin/ . (kom bara ihåg att ersätta dindomän.com med ditt faktiska domännamn).

Skriv din första artikel

Så nu när vi har gått igenom hur jag installerar WordPress tycker jag att det är dags för dig att börja göra det du längtade efter att göra från början; börja blogga.

Okej så när du är inloggad måste du navigera till inlägg> Lägg till nytt När du är där kan du helt enkelt börja skriva. WordPress är väldigt användarvänligt och jag hoppas att du inte fastnar från och med nu. Att skriva i WordPress är lika enkelt som att skriva i Google Docs.

Exempeltext i WordPress-bloggen
Exempel på text i WordPress lägg till ett nytt inlägg

När du är klar klickar du på publiceringsknappen i ditt övre högra hörn, och bloggen publiceras omedelbart!

Gör WordPress snyggt genom att lägga till ett tema

Du har nog lagt märke till att din blogg kanske inte ser lika bra ut som andra direkt från installationen. Det beror på att de flesta andra bloggar använder WordPress-temafunktionen. Jag använder personligen en kraftigt modifierad kopia av WordPress-temat Gridlove . Det kan vara lite tungt på plånboken, speciellt eftersom du just har lärt dig hur du startar blogg men det finns många andra gratisalternativ! Google bara efter WordPress-teman tills du hittar en du gillar eller väljer bland de många tillgängliga som redan är redo från WordPress.

Installera ett tema från WordPress

Navigera till Utseende> Teman

Du har redan några att välja här, men det finns ännu mer att välja mellan om du klickar på fönstret ” + lägg till nytt tema “. Här hittar du tusentals olika fantastiska teman. För att lägga till dem, svep bara över dem och klicka på installera. När du är installerad klickar du på aktivera och woosh, du har fått en helt ny layout!

Installerar du köpta WordPress-teman?

Så låt oss säga att du har hittat ditt perfekta tema för WordPress någon annanstans, hur fan får du det faktiskt på din webbplats? Det är ganska enkelt! Klicka på uppladdningstema på samma sida som tidigare:

Lägg till teman
Ladda upp temaknapp

När du väl laddat upp kan du hitta den med resten av dina teman. Då behöver du bara klicka på aktivera som vi gjorde ovan.

Plugins, fantastiskt!

Så nästa och sista steg i detta hur man startar en blogg-nybörjarhandledning är plugins-avsnittet i WordPress.

Plugins är ryggraden i WordPress-bloggning. Du kan helt enkelt inte vara utan dem! De låter dig lägga till funktioner utan någon form av teknisk kunskap, perfekt för nybörjare! Min blogg har ganska många plugins installerade, även om du kanske inte märker det direkt.

Här är en bild av vad pluginsna jag använder tillåter mig att göra:

Höjdpunkter plugins på min blogg,
Några plugins markerade med rött

Som du ser tillåter en av dem knappar på sociala medier med spårning. Den andra gör det möjligt att se hur många gånger den här artikeln har visats / lästs.

Detta är exempel på tillägg som bidrar till en bättre användarupplevelse. Men det finns också mer “dolda” plugins som jag gillar, och du kommer antagligen att älska dem också! Så låt oss komma till det!

Installera plugins

Först måste du navigera till Plugins> Lägg till nytt.

Plugins-delen av WordPress
Knappar markerade i rött via WP-adminpanelen

En gång där kan du helt enkelt använda sökrutan och söka efter vilken funktion du vill ha på din blogg. Ja, det är så enkelt!

Så låt oss säga att du vill lägga till liknande sociala medier som jag har på min blogg. Sök bara efter ” sociala delningsknappar ” och klicka på Installera så:

Plugins WordPress

Bra! Samma princip används för alla plugins. Men nu kan du fråga dig själv, vilken typ av plugins är bra att ha? Jo det är din lyckodag för här kommer en lista över vad jag tycker är de mest användbara pluginsna för att starta en blogg.

Bra plugins att ha

https://wordpress.org/plugins/social-pug/embed/#?secret=yMg5kDVAB1

Inte överraskande eftersom jag nämnde detta tidigare. Men det här kan bara vara det bästa pluginet för din nystartade blogg. Det lägger till sociala medieknappar och är helt enkelt bara bra, för att inte tala om det är också gratis!https://wordpress.org/plugins/a3-lazy-load/embed/#?secret=sgGXFuwDvr

a3 Lazy Load förbättrar prestandan och sidhämtningshastigheten drastiskt om du är som jag och vill inkludera många bilder i dina inlägg. Det fungerar genom att endast ladda bilden när besökaren når den delen av sidan, vilket sparar bandbredd och tid!https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/embed/#?secret=q7Zm8reQyu

Överlägset en av de mest populära pluginsna där ute! Den låter dig veta hur läsbar din text är och kommer med förslag på hur du kan förbättra den. Det kan vara allt från meningslängd till övergångsord.https://wordpress.org/plugins/recaptcha-in-wp-comments-form/embed/#?secret=FgTkv7yTbR

Det här är ett ganska okänt plugin, men jag har använt det i ett par månader nu och det fungerar fantastiskt! Den gör vad den säger: den löser skräppost. Innan jag aktiverade detta plugin fick jag cirka 400 skräppostkommentarer från bots. Nu får jag bara legitima kommentarer på min blogg. Det är väldigt bekvämt och jag rekommenderar att du använder det också.https://wordpress.org/plugins/blockonomics-bitcoin-payments/embed/#?secret=UqLhVzLCiO

Slutligen Blockonomics . Detta kan vara ett bra plugin om du vill acceptera beställningar via Bitcoin på din webbplats, utan någon tredje part. Det kan vara så att du ställer in ett separat avsnitt på din blogg där du kan acceptera betalningar för att du ska granska produkter.

Det är allt!

Det är allt! Det var inte så svårt var det nu? 🙂 Jag vet att jag är helt utmattad efter att ha skrivit den här bloggen, du är nog också efter att ha läst den: P. Så varför inte bara belöna dig själv med en kopp kaffe och en trevlig chokladkaka. Ändå, om du behöver ytterligare hjälp med din blogg är du välkommen att bara kommentera nedan. Om inte, kanske bara säga hej i kommentarerna och presentera dig själv med en länk till din blogg för fantastisk feedback. Vi ses :).

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *