Spara 50% vid första året på webbhotell!

VPS vs Webbhotell för hemsida – Båda är lika snabba

Genom åren som jag har jobbat på HostUp har det varigt väldigt många som har frågat om VPS och majoriteten om inte alla har en fördom att VPS skulle vara bättre än webbhotell. Med bättre menas oftast snabbare, alltså att deras hemsida skulle ladda snabbare med VPS gentemot Webbhotell.

Många använder termen ”uppgradera till VPS”. Det kanske inte är så konstigt när alla skriver att VPS är bättre men skulle du tro det om jag sa att båda är lika snabba?

I detta inlägg kommer jag sätta upp två WordPress hemsidor. En på vår VPS XS och en på Webbhotell Start och sedan testa både kapaciteten, alltså hur många besökare hemsidan klarar av men också hastigheten både med och utan cache tillägg.

Hur presterar WordPress på webbhotell?

För att utföra testet installerade jag en ren WordPress installation på Start paketet hos oss. Jag använde sedan ApacheBench vilket är ett verktyg som mäter parametrarna vi är efter. Jag körde detta kommando i min terminal

ab -k -n 1000 -c 4 https://webbhotell-test.3li.se/

Här är benchmarkingresultatet:

  • Serverprogramvara: LiteSpeed
  • Total tid för testerna: 38.402 sekunder
  • Antal sidbesök: 1000
  • Misslyckade begäranden: 0

Begäranden per sekund: 26.04 [#/sek] (genomsnitt)

  • Tid per begäran: 153.607 [ms] (genomsnitt)
  • Anslutningstider (ms): min: 128 ms, genomsnitt: 153 ms, max: 312 ms

Procentandel av begäranden som tjänades inom en viss tid (ms):

  • 50% av begärandena tjänades inom 149 ms
  • 90% av begärandena tjänades inom 170 ms
  • 99% av begärandena tjänades inom 223 ms
  • Den längsta begäran tog 312 ms att slutföra.

Sammanfattningsvis kunde webbhotellet hantera 26 besök per sekund. I genomsnitt laddades sidan på 153 ms.

Om vi sätter på sidcache förbättras mätvärdena avsevärt. Vi går upp till 77.53 begäran per sekund och sidladdtiden går ner till 49 ms.

Hur presterar WordPress på VPS?

Vi skapade en test sida med hjälp av https://wordops.net/ sedan utförde vi mätningarna på samma metod som innan.

På VPS utan cache klarade den av 40.49 besök per sekund. I genomsnitt laddades sidan på 133 ms vilket är inom felmarginalen. När vi aktiverade cache var hemsidorna lika snabba som på webhotell.

Sammanfattning

Enligt de tester jag gjorde kan jag bekräfta att både webbhotell och VPS är lika snabba. Att säga att VPS är snabbare är helt enkelt felaktigt.

På både webbhotell och VPS i mitt test scenario var vi begränsad till 2 CPU och 4 GB RAM. Jag provade att höja mängden RAM men det gjorde ingen skillnad. Dessutom hade VPS 10 Gbps i internet hastighet medan webbhotell endast hade 1 Gbps. VPS hade också NVMe med läs / skrivhastighet på 4 GB/s medan webbhotell endast hade 100 MB/s.

Många tror säkert att mer RAM och ”snabbare” lagring ska medföra i en snabbare hemsida. Men detta är inte heller sant. Se det snarare som gränser. De flesta hemsidor behöver inte höga gränser. Om man har en riktigt populär e-handels hemsida med 100 000 tusentals besökare dagligen är detta förmodligen mycket krävande. I dessa fall kan man se högre prestanda med högre gränser.

Däremot även för mycket populära hemsidor är inte VPS bättre än webbhotell. Huruvida det fortfarande går att ha en populär hemsida på webbhotell beror på om möjligheten till att köpa till extra resurser finns. Hos oss kan man skala upp obegränsat på både webbhotell och VPS.

Om inte VPS är snabbare än webbhotell, varför ska jag välja det?

I de flesta fall rekommenderar jag att välja webbhotell framför VPS. Detta då det är mycket enklare att komma igång och oftast billigare också.

VPS rekommenderas ENDAST i de fall du behöver eller vill anpassa inställningar som inte går att göra på ett webbhotell. Det kan vara så att du vill köra NGINX webbserver istället för LiteSpeed eller få mer kontroll över säkerheten.

En annan anledning kan vara att du vill installera en specifik kontrollpanel så som DirectAdmin. Vårt webbhotell använder sig av cPanel. Det betyder om du vill ha DirectAdmin istället för att du kanske är van vid detta gränssnitt behöver du välja VPS.