Spara 50% vid första året på webbhotell!

WordPress säkerhet hos HostUp – En fullständig guide

Varför är WordPress säkerhet viktigt?

Visste du att över 90% av alla hackade CMS-baserade webbplatser under 2018 var WordPress-sidor? Denna överraskande statistik från en rapport av Sucuri understryker den kritiska vikten av WordPress-säkerhet. I en värld där digitala hot ständigt utvecklas, är säkerheten på din webbplats inte bara en prioritet – det är en nödvändighet.

I denna omfattande guide kommer vi att dyka djupt in i hur du kan skydda din webbplats från de vanligaste hoten och säkerställa att din digitala närvaro är säker och tillförlitlig.

I denna del kommer vi att utforska några av de vanligaste hoten mot WordPress-webbplatser, och hur vi på HostUp hjälper dig med säkerheten.

Grundläggande säkerhetsåtgärder för WordPress

Innan vi dyker djupare in i de avancerade funktionerna och verktygen som vi på HostUp erbjuder, är det viktigt att täcka några grundläggande säkerhetsprinciper för WordPress. Dessa steg är fundamentala och bör ses som det första försvaret mot de vanligaste hoten.

 • Starka lösenord: En av de enklaste, men mest effektiva, säkerhetsåtgärderna är att använda starka och unika lösenord. Se till så att varje konto till /wp-admin använder sig av ett starkt löenord. Använd gärna en lösenordshanterare för att skapa och lagra komplexa lösenord.
 • Regelbundna uppdateringar: WordPress, tillsammans med dess plugins och teman, släpper regelbundet uppdateringar vilket ofta är just säkerhetsuppdateringar. Genom att hålla din webbplats uppdaterad minimerar du riskerna som kommer med kända säkerhetsbrister.
 • Var uppmärksam vem du litar på: Phishing, alltså att någon utger sig för att vara någon annan med avsikt att komma åt känsliga uppgifter är vanligt. Kontrollera alltid din webbläsares URL-fält för att säkerställa att du loggar in på rätt webbplats.
 • Säkerhetskopiering av din webbplats: Regelbunden säkerhetskopiering är avgörande. Även om detta inte skyddar mot intrång direkt så möjliggör det snabb återställning vid eventuell komprimering. Vi på HostUp automatiserar denna process åt er och tar säkerhetskopior på allt minst en gång per dag.

Dessa steg utgör grunden för en säker WordPress-webbplats. Med dessa på plats, kan du sedan bygga på med mer avancerade verktyg och tekniker, som de som erbjuds av WP-Toolkit i din kontrollpanel, för att ytterligare stärka din webbplats säkerhet.

Hur skyddar WP-Toolkit din webbplats?

Efter att ha etablerat grundläggande säkerhetsåtgärder, är nästa steg att utforska WP-Toolkit, ett verktyg som vi alla WordPress installationer här på HostUp har tillgång till. WP-Toolkit är ett omfattande verktyg, vi kommer att fokusera på säkerhetssegmentet i detta avsnitt.

Information om sårbarheter

Inne i din kontrollpanel på vänster sida under WP-Toolkit kommer du att se en översikt över alla dina hemsidor. Under ”Status” tryck på ”Fixa sårbarheter”.

WP-toolkit

När du använder WP-Toolkit presenteras du för en överskådlig sida där alla aktuella sårbarheter i dina WordPress-installationer tydligt framgår. Denna funktion är ovärderlig när det gäller att snabbt identifiera och hantera potentiella säkerhetshot.

Låt oss ta ett konkret exempel: I nedanstående skärmdump kan du se en noterad sårbarhet i pluginet Elementor Pro. Detta problem är redan åtgärdat i den kommande versionen av pluginet, vilket signalerar att en uppdatering av Elementor Pro kan vara klokt för att undvika säkerhetsrisker.

Ibland kan det dock inträffa att en sårbarhet ännu inte har åtgärdats genom en officiell uppdatering. Detta scenario illustreras i det första exemplet på bilden. Här ser vi en sårbarhet i WordPress 6.4.2 som planeras att fixas i en framtida version. Det unika och värdefulla med WP-Toolkit är att du inte behöver vänta på denna uppdatering för att skydda din webbplats. Genom att klicka på ”Mitigate”-knappen kan du omedelbart applicera en patch som skyddar mot denna sårbarhet, vilket ger en extra säkerhetsnivå och sinnesro.

Denna förmåga att snabbt och effektivt hantera sårbarheter, även innan officiella patchar släpps, är en av de starkaste fördelarna med WP-Toolkit. Det ger dig som webbplatsägare en proaktiv förmåga att säkerställa din webbplats integritet och skydda dina användare.

Säkerhetsåtgärder

WP Toolkit tar ett proaktivt tillvägagångssätt för att säkra din WordPress-webbplats. När WordPress installeras via WP Toolkit, appliceras automatiskt alla kritiska säkerhetsåtgärder för att ge en robust grundnivå av skydd. För de säkerhetsåtgärder som anses icke-kritiska, erbjuder verktyget flexibiliteten att tillämpa dem manuellt. Detta ger dig full kontroll över din webbplats säkerhetskonfiguration.

En viktig aspekt av WP Toolkit är möjligheten att snabbt återställa säkerhetsinställningar om de orsakar problem på din webbplats. Med funktioner som ”Skydda”, ”Kontrollera säkerhet” och ”Återställ” kan du enkelt hantera och finjustera din webbplats säkerhetsinställningar.

Säkerhetsstatusen för din webbplats kontrolleras kontinuerligt. Genom att följa WP Toolkits rekommendationer och säkerhetsåtgärder, kan du signifikant förbättra din webbplats säkerhet. Bland de åtgärder du kan vidta finns:

 • Blockera åtkomst till xmlrpc.php
 • Förbjuda exekvering av PHP-skript i wp-includes-mappen
 • Förbjuda exekvering av PHP-skript i wp-content/uploads-mappen
 • Inaktivera skriptsammanslagning för WordPress adminpanel
 • Stänga av pingbacks
 • Inaktivera filredigering i WordPress Dashboard
 • Aktivera bot-skydd
 • Blockera åtkomst till potentiellt känsliga filer
 • …och många fler

Det är viktigt att notera att vissa av dessa säkerhetsåtgärder kan annulleras medan andra inte kan det. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar din webbplats innan du applicerar dessa säkerhetsåtgärder. Detta säkerställer att du kan återställa din webbplats till sitt tidigare tillstånd om något oväntat skulle uppstå.

Användarens roll i WordPress säkerhet

Även med avancerade verktyg som WP-Toolkit är användarens försiktighet och medvetenhet avgörande för att upprätthålla en säker WordPress-webbplats. En av de mest kritiska aspekterna i detta sammanhang är valet av plugins.

 • Undvik ”Nulled Plugins”: En av de största misstagen många WordPress-användare gör är att installera så kallade ”nulled plugins”. Dessa är ofta piratkopierade versioner av betalda plugins som är tillgängliga gratis på olika webbplatser. Trots det lockande priset, är dessa plugins extremt riskfyllda. De flesta av dessa nulled plugins innehåller skadlig kod eller bakdörrar som kan utnyttjas av cyberkriminella för att skada din webbplats eller stjäla känslig information.
 • Använd endast officiella plugins: För att säkerställa din webbplats säkerhet, är det avgörande att du endast installerar plugins från officiella källor som WordPress Plugin Directory eller betrodda tredjepartsutvecklare. Genom att hålla dig till dessa källor, kan du vara säker på att pluginsen har genomgått noggranna säkerhetskontroller och inte innehåller skadlig kod.

Att följa denna enkla, men viktiga, riktlinje kan markant minska risken för säkerhetshot mot din WordPress-webbplats.

Förbättra din säkerhet nu med Imunify360

För att ytterligare stärka säkerheten på din WordPress-webbplats inkluderar vi Imunify360 för alla våra webbhotell, ett omfattande säkerhetsverktyg som erbjuder realtidsskydd mot en mängd hot.

 • Realtidsskanning av malware: Imunify360 övervakar kontinuerligt din webbplats för skadlig kod. Genom att använda avancerade algoritmer kan detta verktyg identifiera och isolera malware innan det hinner skada din webbplats eller dina användardata. Den gör detta genom att bland annat skanna varje fil som modifieras och stoppar skadlig kod som körs.
 • Web Application Firewall (WAF): En av de starkaste egenskaperna hos Imunify360 är dess Web Application Firewall. Denna funktion skyddar din webbplats mot ett brett spektrum av webbaserade attacker och intrång, inklusive XSS-attacker, SQL-injektioner och bruteforce-attacker. Genom att filtrera ut skadlig trafik innan den når din webbplats, bidrar WAF till att säkra din webbmiljö effektivt.
 • Användarvänligt gränssnitt: Imunify360 är inte bara kraftfullt, utan också användarvänligt. Det erbjuder ett intuitivt gränssnitt där du enkelt kan övervaka säkerhetsstatusen på din webbplats och vidta åtgärder vid behov.

Imunify360 är ett utmärkt komplement till WP-Toolkit och andra grundläggande säkerhetsåtgärder du har på plats. Genom att använda detta verktyg kan du vara säker på att din WordPress-webbplats har ett robust försvar mot de alltmer sofistikerade cyberhoten.