Lagring: separata diskar & utöka lagringsutrymme

Denna guide visar hur du kan utöka lagringsutrymmet på din VPS men också lägga till separata lagringsenheter.

Hos oss du möjlighet att uppgradera lagringsutrymmet på din VPS. Eftersom vi använder oss av block storage finns det ingen övre gräns på hur mycket du kan köpa till. Det kan vara allt från 5 GB till 100 TB NVMe lagring per VPS.

Steg 1: Logga in på kundportalen

• Besök vår kundportal och logga in med dina inloggningsuppgifter.

Steg 2: Navigera till översikten för Virtuell server

Steg 3: Välj vilken VPS du vill hantera

• Välj den VPS du vill komma åt kontrollpanelen för genom att trycka på kugghjulet markerat i bilden nedan:

Köp till extra lagringsutrymme

• Tryck på ”Mer” och sedan ”Uppgradera” inne på kontrollpanelen.
  • På denna sida har du två alternativ, ”Separat Block Storage” samt ”Block Storage”.
  • Skillnaden mellan dessa är att om du köper Block Storage så kommer din VM huvuddisk automatiskt att utökas med den mängd lagring du väljer.
  • Om du istället väljer Separat Block Storage, får du själv möjligheten att bestämma hur mycket din disk ska utökas med men också möjligheten att lägga till ytterligare separata diskar.
  • Med separata diskar menar vi /dev/sda , /dev/sdb , /dev/sdc osv.

Separat Block Storage – hantera diskenheter

Steg 1: Navigera till lagring översikt

• Tryck på ”Lagring” som pilen i bilden nedan visar.
  • Om du har köpt till ”Separat Block Storage” kommer du att se två knappar: ”Utöka” samt ”Lägg till ny disk”.

Lägg till ny disk

• För att lägga till en ny disk tryck på knappen ”Lägg till ny disk”.
  • Välj hur mycket lagringsutrymme du vill att disken ska ha och tryck sedan på knappen ”Lägg till ny disk”.
  • Din VPS kommer att startas om snabbt efter att disken har lagts till.
  • I exemplet ovan lade jag till en disk på 15 GB. Om du loggar in till din VPS och sedan kör kommandot ”lsblk” kommer du att se din nya disk, sdb.
  • På Windows Server kommer du att kunna formatera den nya disken under Disk Management.