Hur lång tid tar det att ändra namnserver?

Denna guide beskriver hur lång tid det tar för namnserver uppdatering att ske, men också hur du kan snabba på processen om sidan fortfarande inte fungerar för dig.

När du gör en ändring av namnserver så sker ändringen direkt. Hur lång tid du behöver vänta innan ändringen reflekteras på internet beror på vilken toppdomäner det gäller.

För .se och .nu så tar det 1-2 timmar innan namnserver ändringen blir synlig på internet. Detta eftersom att internetstiftelsen endast uppdaterar zonfilen varje timme.

För .com .net och .org så sker ändringen inom några minuter.

Ändringen reflekteras inte för mig, varför?

Om du har ändrat namnserver på din .se domän och väntat 2 timmar men det fortfarande inte fungerar beror det på cache på din dator eller ditt nätverk.

Prova först att besöka sidan via Browserling. Browserling kommer att visa hur hemsidan ser ut utan cache. Om allt ser rätt ut där men inte på din dator har du två tillvägagångssätt.

Antingen kan du fortsätta att vänta, upp till 72 timmar men oftast snabbare eller så kan du ändra DNS server på din dator. Om du väljer att ändra DNS server på din dator till Cloudflare 1.1.1.1 eller Google 8.8.8.8 så töms cache och din hemsida att fungera direkt för dig.